Brigitte De Man - Cranio Sacraal Therapie
Welkom - Wie ben ik - Een beetje geschiedenis - Waarom Cranio Sacraal Therapie - Boek
Een sessie - Voor wie - Ervaringen van cliënten - Praktisch - Contact - Links - Samenwerking - Extra's

Le plus grand voyageur est celui qui a su faire une fois le tour de lui-même. Confucius

Ervaringen van cliënten
‘Wat doet cranio sacraal nu precies en is dit iets voor mij’ is een vraag die dikwijls gesteld wordt. Vandaar deze pagina.


Via het boek 'Het doorzichtige lichaam' van Marijke Baken ben ik bij Brigitte terecht gekomen. Zij bracht me weer in balans. De positieve wisselwerking tussen haar en mezelf creëert een openheid om te ontvangen, een diepe helderheid en heel wat nieuwe inzichten. Dankzij Brigitte heb ik een zwaar emotioneel trauma, dat zich ook lichamelijk had vastgezet, in een ander daglicht kunnen plaatsen alsmede verwerken. Door de zachte aanrakingen tijdens de sessies ervaar ik steeds een intense rust en ontspanning. Het is voor mij dé manier om tot mezelf te komen en de gejaagdheid achter me te laten. Een warm gevoel van niks moet en alles mag, luisterend naar je hart, gewoon zijn in het hier en nu.
Ook mijn partner heeft dankzij cranio zijn ruimte terug ingenomen. Het heeft hem mede geholpen te herstellen van een zware burn-out. Hij heeft de kracht weer in zichzelf gevonden en de levensvreugde herontdekt om terug te kunnen genieten van een vitaal leven. Annick


"Brigitte is een hele lieve vrouw die je meteen op je gemak stelt. Je voelt je welkom en je voelt haar liefde. Wat je haar ook vertelt, ze oordeelt niet en is erg open-minded. (Ik had emotionele blokkades, niet verwerkte gebeurtenissen van mijn kinderjaren die zich uitten in een disbalans van mijn heup) Ik wist eerst niet wat ik moest verwachten toen ik op haar tafel lag. Ze legt haar handen onder je schouders en begint dan zacht tegen je te praten. Ze voelt waar er blokkades zitten en stelt je dan vragen. Eerst heb je de neiging om niet de volledige “waarheid” te zeggen, zo zitten wij nu eenmaal in elkaar, maar voor je genezing is het beter om toch de waarheid te zeggen, hoe hard deze soms ook is voor jezelf. Af en toe voel je dat ze met haar handen wat op je drukt en zoekt naar blokkades en spanningen. Het is absoluut pijnloos. Terwijl je op de tafel ligt, maakt ze de spanningen los, ze praat liefdevol met je. Dan legt ze haar handen op de plek waar je pijn/last hebt en geeft ze die plek extra aandacht. Hoewel het voor mij emotioneel was, was het een hele fijne ervaring, een mooie ervaring en het heeft me geholpen. S.D.”

Cranio betekent voor mij een manuele therapie die, schijnbaar zonder enige moeite, volledige ontspanning biedt.
Het resultaat is uiteraard positief en heel goed voelbaar.
Het uiteindelijke resultaat is, vanzelfsprekend, heel persoonlijk. Zit je in een dipje? Voel je je wat slecht in je vel? Zit je met onderliggende problemen, die eerst opgelost moeten worden? Bij mij ging het eerder om een dipje en na enkele sessies voelde ik mij een stuk beter. Kon weer verder. CDP


‘Ik had al over cranio gehoord, maar had geen enkel idee wat ik mij erbij moest voorstellen. Door de scheiding van mijn ouders, was ik op zoek naar een manier om mijn verdriet te verwerken. Het was een stap in het onbekende, maar de eerste sessie was een unieke ervaring met een lach en een traan! Een diepe ontspanning die mij terug energie en moed geeft! Elke keer als ik er buiten stap voel ik mij een andere persoon!’ VvdK

‘Waar ik aanvankelijk via CST een manier zocht om mijn rugpijnen te verzachten, bleek dit na een eerste sessie zoveel meer te zijn. De frequentie en intensiteit van migraine aanvallen is bijvoorbeeld ook verminderd sinds ik CST behandelingen volg. De enorme rust die mijn lichaam heeft weten vinden, zindert na afloop van elke sessie nog dagen na. Telkens opnieuw voelt het alsof er een reorganisatie plaats vond in mijn lijf, alsof alles wat verkrampt zat of door elkaar geschud werd, weer een plekje kon vinden. Pijn en spanning maakten plaats voor een zachte golf van ruimte en rust.’ Mieke

‘Toen mijn zoontje Mathis rond één jaar was, kampte hij met luchtwegenproblemen. Dit verergerde naar zijn tweede jaar nog meer. Om een voorbeeld te geven, op 1 winter tijd hadden wij 37 doktersbezoeken. De conclusie van de kinderarts was dat Mathis astmatisch was. Brigitte had mijn verhaal gehoord en de link gelegd met de zware geboorte van Mathis. Ze maakte mij er op attent dat bepaalde holtes in de schedel waarin belangrijke aders en zenuwen lopen wel eens verstoord konden zijn.
Na 1 sessie in september is het ongelooflijk dat Mathis deze winter nog geen enkele maal ziek is geweest. Zelfs onze huisarts stelde zich de vraag waar haar beste klant was gebleven! Van astma is dan ook geen sprake meer!’ Anneke


‘In 2010 kreeg Michiel een epilepsieaanval. Nadien kreeg hij veel last van hoofdpijn. Op de MRI scan werd in het linker parietal gebied een litteken opgemerkt en men stelde ook een teveel aan hersenvocht vast (hydrocefalie). De neuroloog kon verder niets doen en raadde een pijnstiller aan. Omdat het om korte pijnscheuten ging en wij het niet zagen zitten om dagelijks Dafalgan te geven aan een jongen van 10 jaar, zaten wij met de handen in het haar!
In 2011 kwam hij voor sessies. Het craniosacraal systeem werd geoptimaliseerd waardoor er meer ruimte kwam in de schedel. Na 5 sessies verdween de hoofdpijn en is sindsdien niet meer teruggekeerd. Michiel heeft ook geen epilepsieaanval meer gehad. Michiel zelf heeft deze sessies als zeer aangenaam en ontspannend ervaren.’ Karolien Boonen


'Toen ik 4 maanden geleden besliste om Cranio Sacraal Therapie te volgen was dit een laatste poging om mijn gezondheidsproblemen aan te pakken. Tot mijn grote verwondering en die van mijn vriendin had ik reeds na de eerste sessie resultaat. Vanaf dat moment tot op heden gaat het na elke sessie een beetje beter, met soms een kleine terugval maar nooit terug naar het beginpunt. De tijd tussen sessies nam ook toe: in het begin wekelijks, daarna tweewekelijks. Vanaf nu wordt dat weer een beetje langer.
Even naar de problemen. Twee jaar bezocht ik verschillende dokters en liet tests uitvoeren, maar heel veel leverde dat niet op. Dus werd het fibromyalgie, een potje dat veel ladingen dekt. Ik had inderdaad veel onverklaarbare pijnen, veel rugpijn. Ik was ook constant moe, ondanks het feit dat ik ruim tien uur per nacht sliep (is ondertussen al verminderd tot acht uur). Ik heb al meer dan vier jaar huidproblemen waarvoor geen enkele dermatoloog een remedie heeft. Ook heb ik last van hartritmestoornissen. Veel van deze problemen zijn verdwenen of verminderd na de behandelingen.
Voor mij is cranio een ongelooflijk middel en nee, het is niets spiritueel, het is gewoon een techniek om het leven terug in evenwicht te krijgen. Al heb ik dit punt nog niet helemaal bereikt, toch weet ik nu dat ik dit echt zal bereiken. Ik kijk dan ook uit naar een gezonde oude dag. (ik ben 67 jaar). Ik wil genieten van wat nog komt.’ Guido R.


‘In de sleur van elke dag, de deadlines en het "moeten" ... was mijn eerste cranio ervaring een grote confrontatie met mijn eigen lichaam.
Het lichaam vertelt ons veel ... maar wij luisteren niet. Zijn vergeten te luisteren en / of willen niet luisteren.
Brigitte helpt je langzaam die stem te " horen" en de innerlijke rust in jezelf terug te winnen. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Het is een zoeken naar een (ver)nieuw(de)e balans. Het loslaten misschien van vastgeroeste patronen en denkbeelden. En ook een besef/ bewustzijn dat je vlug kan terugvallen in je vaste patronen. Dat je elke dag moet werk maken van jezelf. Maar bovenal is het openstaan voor en ontvankelijk zijn voor een geheel andere vorm van relaxatie.’ Ine


‘Cranio slaagde erin m'n verdriet, mijn “pijnlichaam”, te kunnen lokaliseren. Daardoor kon ik ernaar kijken i.p.v. het te "zijn". Door de pijn te visualiseren, vereenzelvigde ik me er niet meer mee. Ik werd aanwezig in het NU waardoor het verdriet of het verleden aan kracht verloor. Ook word je je tijdens de cranio voor een uurtje bewust van je lichaam, je ademhaling, het nu, en alleen al dàt is ontspannend en helend, de energie stroomt door je ganse lijf. Brigitte is ook een hele fijne dame wat je op je gemak stelt en je vertrouwen geeft.’ Ann V.

‘Cranio is voor mij een uur van loslaten en diepe ontspanning op alle mogelijke lagen van mijn lichaam. Het brengt rust en een moment van stilstaan in een soms druk leven van hollen en rennen. Relaxatie en luxe die ik mezelf graag gun. Ook de praktijk als ruimte op zich inspireert tot rust en balans.’ Lin Crauwels

Anna maakte verschillende tekeningen van de sessies. Ze kon zeer duidelijk ‘zien/voelen’ hoe het er vanbinnen bij haar aan toe gaat. Ze maakte ook contact met haar innerlijk kind. Dat gekwetste deel van jezelf dat je als volwassene parten blijft spelen zolang je er niet naar luistert.

Lichaam van Anna Kleine Anna verbergt zich voor haar mama
Hoe het voelt vanbinnen in Anna’s lichaam De kleine Anna verbergt zich voor haar mama
Hart van Anna Het innerlijke kind in het hart van Anna
Het hart van Anna Het innerlijk kind in het hart van Anna
Zorg voor haar innerlijk kind
De zorg voor haar innerlijk kind - Anna heeft er 2, hier draagt ze de 3-jarige op de arm en houdt de 6-jarige aan de hand. Deze 2 leeftijden hadden een ‘indruk’ achtergelaten in haar cellen en beïnvloedden haar in haar volwassen leven. In de sessies kon er mee gepraat worden.