Brigitte De Man - Cranio Sacraal Therapie
Welkom - Wie ben ik - Een beetje geschiedenis - Waarom Cranio Sacraal Therapie - Boek
Een sessie - Voor wie - Ervaringen van cliënten - Praktisch - Contact - Links - Samenwerking - Extra's

Je weet hoe je er vanbuiten uitziet maar weet je ook wie je vanbinnen bent


Een beetje geschiedenis
In 1892 richt dokter Andrew Taylor Still in Amerika de eerste school voor osteopathie op. Hij vergelijkt het menselijk lichaam met een machine. Als er een kleine schakel in deze geoliede machine tegenpruttelt zal dit een invloed hebben op het geheel. Hij bestudeert het bewegingsapparaat van de mens zeer grondig en ontwikkelt een manuele behandelingsmethode om blokkades in dat bewegingsapparaat op te heffen. Hij veronderstelt ook dat er in het lichaam een subtiele ademhaling, of zoals hij het zelf noemt ‘The Breath of Life’ aanwezig is, die de werking van wat er in het lichaam gebeurt regelt.

William Sutherland raakt gefascineerd door het werk van Stills en volgt in 1898 les aan diens school. Hij wil het bewijs leveren dat ‘The Breath of Life’ te maken heeft met het uitzetten en inkrimpen van de hersen- en ruggenmergvliezen waarbinnen het hersenvocht stroomt. Hij doet verschillende experimenten en levert het bewijs dat de botten van de schedel bewegen.

Begin jaren 1970 assisteert de osteopatische arts John Upledger bij een nekoperatie. Hierbij worden de ruggenmergvliezen blootgelegd. Hij ziet dat er in deze vliezen een ritmische beweging aanwezig is. Dit fenomeen dat nog niet eerder beschreven werd in de medische literatuur intrigeert hem. Hij besluit er dieper op in te gaan. Hij begrijpt de hersen- en ruggenmergvliezen - met daarin onze hersenen en ruggenmerg (=centraal zenuwstelsel)- als een waterdicht elastisch omhulsel. De vorm van dit omhulsel kan je vergelijken met een dikkopje. Onze hersenen passen in het hoofd van het dikkopje, ons ruggenmerg in het staartje van het dikkopje. Dit dikkopje past op zijn beurt in onze schedel en onze ruggengraat. Er zijn verschillende aanhechtingspunten zowel aan de schedel (cranium) als onderaan de ruggengraat, net boven het staartbeentje, aan het heiligenbeen (sacrum). In dit omhulsel zit natuurlijk ook het hersenvocht. Op welbepaalde plaatsen stroomt dit hersenvocht op een gecontroleerde manier in en uit het omhulsel. In de fysica noemt men dit een “half gesloten” hydraulisch systeem. Hersenvocht stroomt binnen, het omhulsel wordt hierdoor gerekt, de schedelbotten zetten uit. Wanneer de druk in het omhulsel te groot wordt, wordt het hersenvocht terug uit het omhulsel afgevoerd. Deze cyclus herhaalt zich 8 à 12 keer per minuut. Het fysiologisch systeem dat deze uiterst belangrijke functie in het lichaam regelt noemt Upledger het cranio sacraal systeem en de ritmische beweging het cranio sacraal ritme.

De zenuwen die het ruggenmerg verlaten (=perifeer zenuwstelsel), zijn omhuld door bindweefsel (fascia). Dit bindweefsel is een uitloper van de ruggenmergvliezen. Bindweefsel omhult en beschermt ook alle andere structuren in ons lichaam, organen, botten, spieren… Je begrijpt dat op die manier alle structuren in ons lichaam in contact staan met het centrale zenuwstelsel.
Het cranio sacraal ritme is dus overal in het lichaam te voelen.